Takaisin ylös

Eresults Lite toimintaohje

Ohjeet ajanottoon iltarastien järjestäjille EResults Lite -ohjelmalla

Ohjeet liittyen kannettavaan tietokoneeseen:

Varmista, että akku on ladattu täyteen. Akku riittää täytenä enää n 1-1,5 tunniksi. Tyrvisrastivaunussa on Emit -leimasinlaatikossa invertteri, jolla saa auton tupakansytyttimen tms. virran ulosotosta virtaa. Vaunussa on myös jatkojohto. Ennen kuin käynnistät koneen, liitä kantolaukussa oleva USB -kortinlukija kaapelilla tietokoneen USB -porttiin. Oikea portti on merkitty punaisella teipinpalalla. Jos teet liitännän vasta koneen käynnistämisen jälkeen, joudut hakemaan asetuksista oikean USB -portin. Kone käynnistetään painamalla virtakytkimestä. Käynnistämisen yhteydessä kone pyytää salasanaa, syötä se. Hiiri on langaton. Hiiren pohjassa on virtakytkin, laita kytkimestä virta päälle (muista sammuttaa virta lopettaessasi ajanoton). Laukussa on varapatteri hiirtä varten.

Ohjelman käyttöohjeet:

1. Ohjelma aukeaa tuplaklikkaamalla "EResults Lite" -kuvaketta työpöydällä.

2. Valitse Tiedosto -> Tallenna. Anna tiedostolle nimi ja paina "Tallenna". Tietokoneen työpöydällä on kansio "Tyrvisrastit 2016" ja sen sisällä kansio kesän jokaista Tyrvisrastikertaa varten. Kun valitset sieltä oikean kansion tallennusosoitteeksi, löydät oikean tiedoston helposti.

3. Klikkaa valkoisella alueella hiiren oikealla napilla. Valitse "Lisää uusi rata" hiiren vasemmalla napilla. Syötä koodit ja radan nimi. MUISTA SYÖTTÄÄ MYÖS MAALILEIMASIN, ELI YLEENSÄ KOODI 100! Syötä myös radan nimi (esim. "A-rata") ja radan pituus kilometreinä (esim. "6.1"). Valitse OK. Toista toimenpiteet muiden ratojen syöttämiseksi ja tallenna lopuksi.

4. Muita toimenpiteitä ei tarvita ennen Tyrvisrasteja. Ohjelman voi sulkea ja Tyrvisrastien alkaessa sitten avata uudelleen. Tällöin valitaan Tiedosto -> Avaa ja valitaan tallennettu tiedosto, jolloin syötetyt radat tulevat pohjalle. Tämän jälkeen valitaan vielä Tiedosto -> Tallenna ja tallennetaan samalle nimelle kuin ennenkin.

Suunnistajat voi lukea koneelle metsään lähtiessä, tai vasta sieltä tullessa

Lue metsään lähtevän suunnistajan Emit –kortti kortinlukijalla. Näytöllä tulee taulukko ”kilpailijatietojen hyväksyntä”. Katso täsmääkö nimi, kysy mikä rata suunnistajan on tarkoitus kiertää ja valitse oikea rata. Klikkaa alareunasta kohtaa ”Aseta lähteväksi”. Mikäli suunnistaja ei käytä Emit-korttia, klikkaa ylävalikosta kohtaa ”Ennakkoon syötetyt”, kilkkaa avautuvassa valikossa kohtaa ”lisää”, merkitse ”juoksee ilman korttia” täytä nimitiedot ja valitse oikea rata.

5. Kuntoilijan tullessa metsästä kortti laitetaan suoraan lukijaan, ennalta ei tarvita mitään toimenpiteitä. Jos luku ei jostain syystä onnistu, pitää käyttää välillä jotain toista korttia, eli samaa ei voi lukea kahta kertaa peräkkäin.

6. Ruutuun tulevat kilpailijan tiedot (nimi, seura yms., jos löytyvät tietokannasta). Täydennä puuttuvat tiedot tarvittaessa. Kirjoita sukunimi aina ensin. NIMI- JA SEURARUUTUIHIN EI SAA LAITTAA PILKKUA TAI PISTETTÄ! Ohjelma ehdottaa automaattisesti sitä rataa, jonka kanssa suunnistajan leimaustiedot täsmäävät. Näkyviin tulee vihreä OK. Nykyinen ohjelmaversio hyväksyy myös ylimääräiset leimaukset. Ellei suunnistaja ole leimannut kaikkia radan rasteja, tulee ilmoitus ”rata ei tiedossa”. Hyväksy kilpailija maaliin, ohjelma tekee hänelle uuden radan. Jos kilpailija keskeyttää tai ei halua aikaa, pistä ruksi vastaavaan ruutuun. Lopuksi paina "Hyväksy maaliin". Ohjelma voi kysyä, että tallennetaanko kilpailijan tiedot tietokantaan. Tähän voi vastata myös "Kyllä", jos kilpailija käytti omaa Emit-korttia, eikä lainakorttia.

7. Jos jonkun kilpailijan tietoja tarvitsee muuttaa jälkikäteen, niihin pääsee käsiksi valitsemalla ensin ko. henkilö ja painamalla sitten hiiren oikeaa nappia. Sitten valitaan haluttu toiminto.

8. Tulokset saadaan "paremmuusjärjestykseen" valitsemalla Työkalut -> Lajittele. Aukeavasta ikkunasta valitaan "Loppuaika" ja painetaan "Lajittele".

9. Kilpailun jälkeen tuloksien luominen tapahtuu seuraavasti: Valitaan Työkalut -> Tulokset. Pekalle ja Oivalle lähetettävät tulokset (nettisivuja varten) tehdään seuraavasti: "Tulosten tyyppi" -kohdasta valitaan "Tulokset" ja "Väliajat". Tyypiksi valitaan "HTML-tiedosto". "Tiedostojen nimet" -kohdassa paina selaa ja valitse sama kansio, johon olet tallentanut työtiedoston (Työpöytä -> Tyrvisrastit 2015 -> tapahtuma). Tee sama valinta myös väliaikatiedostoille. Muuten tulokset tallentuvat EResultsin kansioon. Lopuksi painetaan "Muodosta tulokset", jolloin tulostiedostot ovat muodostuneet kovalevylle valittuun paikkaan. Normaaleja tuloksia ja väliaikoja luodaan muuten vastaavasti, mutta tyypiksi valitaan "Tekstitiedosto". Lehdistötulokset muodostetaan valitsemalla tulosten tyypiksi lehdistötulokset, tiedoston tyypiksi tekstitiedosto ja kohdetiedostoksi sama Tyrvisrastikansio kuin muillekin tuloksille. Muodosta tulokset komennon jälkeen ohjelma kysyy "Lehdistötuloksiin mukaan myös "ei aikaa/hyl./kesk" henkilöt". Klikkaa tähän ei.

10. Ohjelman sulkemisessa voi tulla kysymys "Työtilaa ei ole tallennettu, haluatko tallentaa sen ennen ohjelman sulkemista". Siihen vastataan "Kyllä" ja sitten valitaan ilmestyvästä ikkunasta tiedosto, mihin alussakin on talletettu ja painetaan "Tallenna".

Pekka ja Oiva muokkaavat netissä julkaistavia tuloksia ennen julkaisua (ilman aikaa juosseista, keskeyttäneistä ja hylätyistä ei laiteta tietoja). Nämä tiedot on kuitenkin hyvä olla lähetettäessä mukana, jolloin tuloksiin saadaan eri radoille oikeat osallistujamäärät (esim. merkinnällä 5 ilman aikaa). Kun lähetät tulokset, liitä mukaan tieto arvonnan voittajista.

Tyrvisrastien järjestäjä toimittaa lehdistötulokset Tyrvään Sanomiin. Lehdistötulokset ovat tekstitiedostona helposti muokattavissa. Lisää ratatuloksiin ilman aikaa, keskeyttäneiden ja hylättyjen kokonaismäärä merkinnällä "ilman aikaa ?? henkilöä". Muokkaa lehdistötuloksia niin, että poistat ylimääräiset välilyönnit.

Vinkki

Lataa EResults Lite omalle tietokoneellesi osoitteesta http://www.oriento.fi/. Ohjelma on ilmainen. Kun ohjelma on omalla koneellasi, voit tutustua sen toimintaan etukäteen. Kun tallennat Tyrvisrastitapahtuman tulostiedoston muistitikulle, voit siirtää sen helposti omalle koneellesi ja muokata ja lähettää tulokset eteenpäin. Tyrvisrastitietokoneen voit luovuttaa seuraavalle järjestäjälle välittömästi tapahtuman jälkeen.